Eğer bu yazıyı okuyorsanız, muhtemelen böyle bir problem ile karşı karşıyasınız, ve bu hiç hoş olmayan bir tecrübedir. Kemirgenler veya vahşi hayvanlar çatınıza veya evinizin başka bir bölgesine önemli derecede zarar verebilir, ayrıca bu hayvanlar kirli olduklarından geride bulaşıcı salgın hastalık da bırakabilirler.
Çatı katından sesler duyuyorsanız, büyük bir ihtimalle çatınızda yabani bir hayvanın geçici veya sürekli olarak çatı katındaki alanı yuva veya yuvalama alanı olarak kullanacağı anlamına gelir. Çatıda istenmeyen bir hayvan veya hayvanların var olduğunu ilk önce çıkardıkları seslerden anlarsınız, ve bu sesleri günün hangi saatlerinde çıkardıkları ve aktif olduğu zamanların belirlenmesi, ve başka ne gibi ipuçları bıraktıklarını bulmanız gerekiyor (ayak izleri, var ise dışkılar vb.). Eğer bu istenmeyen hayvanı doğrudan olarak görme ihtimaliniz yoksa, hayvanın günlük normal davranış biçimini yani aktif olduğu saatler vb. bilmeniz gerekmekte, bu da çatı katında hangi hayvanın olduğunun tespitinde ve ne tür bir başarılı kovma stratejisi uygulayacağınız hakkında size yardımcı olacaktır. Duyacağınız sesler arasında tırnak ile kazıma, cızırdama, tahtaya vurma darbeleri, kabuklu kuruyemiş yuvarlanması veya hayvana ait farklı sesler olacaktır. Fakat siz henüz çatı katında ne tür bir hayvan cinsi olduğunu bilmiyorsunuz! Ne tür hayvan yaşadığını bilmeniz sizin işinizi kolaylaştıracak, çünkü değişik hayvan cinslerine göre bu hayvanları kovma yöntemleri birbirinden farklı olacaktır. Sansarlar ile farelerin kovulma şekli farklıdır, bu yüzden bazı ipuçları bulmanız çatıdaki hayvan türünü belirlemenizde yardımcı olacaktır. İlk önce çıkardıkları seslerden başlayabilirsiniz. Eğer duyduğunuz sesler gün içindeyse, özellikle sabah erken saatlerde veya akşama doğru ise, evinizde sincap olduğunu anlayabilirsiniz. Sincaplar gece olduktan sonra günlük aktivitelerini durdurmaktalar. Eğer sesler gece fakat çok yüksek ve yavaş ise, bunun sansar olma ihtimali çok yüksektir. Sansarlar gececil hayvanlardır, yani bu tür hayvanlar genellikle gece aktiftirler. Eğer sesler geceleri ve hızlı patır patır ise, ve özellikle duvarlarda sesler çıkıp azalıyorsa, bunun fare olma olasılığı yüksektir. Eğer çırpınma sesleri duyuluyorsa, bu yarasa veya kuş olabilir.
Çatı katında duyduğunuz ses ve aktiviteler Mart ile Ekim ayları arasında ise, çatı katında bulunan yabani hayvanın büyük bir ihtimalle dişi ve ona bağlı olan yavruları olma olasılığı yüksektir. Yabani hayvanlar doğurma mevsimi boyunca (genellikle Mart ile Ekim ayları arasında) diğer vahşi yırtıcı hayvanlardan daha iyi korunmak ve yavrulamak için kendilerine yuva alanı aramaktadırlar, ve kaçınılmaz surette insanların yaşadığı konut vb. yerlerde kalmayı tercih etmektedirler.
Hala emin değil misiniz? Eğer çatıya evinizin içinden erişebiliyorsanız, tabi kendinizi bunu yaparken rahat ve güvende hissediyorsanız, çatı katını bir gözden geçirebilirsiniz. Yukarıda yaşayan hayvan size doğru gelip size saldırmaz, büyük bir ihtimalle oradaki hayvan sizden çok daha fazla korkuyordur, ve sizinle direk irtibata geçmemek için sizden kaçmaya veya size görünmemeye çalışacaktır. Çok nadir de olsa çatıdaki bu hayvanları bazen görebilirsiniz. Çoğunlukla bu hayvanlar ağır ağır ve sessiz olarak karanlık duvar veya izolasyon malzemelerinin altına, gölgelere saklanırlar, veya hiç kıpırdamadan durarak onların orada olduğunu bile anlamazsınız, bu yüzden çatıya çıkarken çok sessiz olmanız gerekiyor.
Eğer çatınızda sincap yaşıyorsa, yaprak ve farklı birikintiler görmeniz ihtimal dahilinde, buna kuru yemiş ve fındık da dahil, ve çatınızın farklı bölgelerinde bu birikintiler zula edilmiş şekilde olur. Sincap dışkıları da genellikle pürüzsüz ve oval şeklindedir.
Eğer çatınızdaki dışkılar siyah, ince ve sonu bükümlü ise yukarıdaki yabani hayvan sansardır.
Eğer çatı katında tozlu bir bölge varsa ilk önce bu bölgeleri incelemenizi öneririz. Tozlu bir bölge bulunmuyor ise hangi hayvanın olduğunu anlamak için bir başka yöntem ise 20-30 cm’lik bir alana un koyarak ertesi gün hayvanın bıraktığı ayak izine bakabilirsiniz. Sincap ayak izleri yaklaşık olarak 25-40 mm uzunluğunda, ön ayağında dört sivri tırnak ve üç adet avuç tabanı bulunmakta. Sincabın arka ayağında ise beş adet tırnak ve dört adet avuç tabanı bulunuyor. Sansarların ön ve arka ayaklarında beş ayak parmağı bulunmakta, fakat her tırnak bazen ayak izinde görünmeyebilir. Erkek sansarların ayakları dişilere nazaran daha büyüktür, ayak izleri 10 mm ile 35 mm genişlikte ve 13 mm ve 40 mm uzunluklar arasında olabilir.
Başka bir ipucu ise bu yabani hayvanın evinize dışarıdan nereden ve bu giriş yaptığı deliği bularak büyüklüğüne bakmak. Evinizin dış cephelerini kontrol edin, özellikle havalandırma ve çatı tarafını, bu bölgelerde giriş delikleri bulma ihtimaliniz daha yüksektir. Kontrol edeceğiniz zamanı bu hayvanların aktif oldukları saatlerinde seçmeniz gerekiyor. Eğer bulduğunuz giriş deliği büyük ve etrafına zarar verilmiş şekilde (yırtılmış veya saçağa zarar verilmiş) ise bunun sansar olma ihtimali büyüktür. Eğer giriş deliği 50 mm çapında ve etrafı çiğnenmiş ise bu bir sincaptır. Bu aralık çok daha küçük ve delik etrafında kahverengi yağa benzer bir sıvı varsa, bu bir faredir, fareler çok kullandıkları yollarda kahverengi yağ lekeleri bırakırlar. Bina etrafında ve çatı katı yakınlarında ayak izi, dışkı gibi ipuçları da olabilir.
Eğer çatıdaki veya evinizdeki kablolarda çiğneme izlerine rastladıysanız, bu bir kemirgenin işidir.
Sonuç
Etrafınızdaki ipuçlarına bakın! Sesler, yaptıkları hasarlar ve ayak izleri bu hayvanı tanımlamada çok yardımcı, fakat hayvanın tespitinde bıraktıkları dışkılara bakmanız işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Ne tür bir yabani ve istenmeyen hayvanın çatınızda yaşadığını tespit ettikten sonra farklı kovma stratejileri uygulayabilirsiniz. Mekyard ürün gamında bulunan ultrasonik cihazlar sayesinde kemirgen ve vahşi hayvanlara hiç zarar vermeden uzaklaştırabilirsiniz.
Mekyard ürün listesine aşağıdaki link ve web sitelerinden ulaşabilirsiniz:
info@mekyard.com
https://www.facebook.com/mekyard
https://plus.google.com/+MekyardCompany
https://www.linkedin.com/in/mekyard
http://www.pinterest.com/mekyard/
https://mekyardblog.wordpress.com