Mekyard – Yaban Domuzu ile İlgili Bilgiler

Mekyard Domuz Kovucu M161 - 2Mekyard M161 Ultrasonik Yaban Domuz Kovucu

http://ticiz.com/p184306-yaban-domuzu-kovucu.html

 

 

 

Yaban Domuzu ile İlgili Bilgiler

(https://mekyardblog.wordpress.com/2017/04/16/mekyard-yaban-domuzu-ile-ilgili-bilgiler/)

Yaban domuzları Avrupa ormanlarında, Afrika’nın kuzey-batısında ayrıca Asya’da yaşamaktadırlar. Tam olarak bilinmese de yaban domuzları alt tür cinsleri 4 ila 25 arasında sahip olduğu tahmin edilmektedir. Türler aralarında birbirleri ile çifteleştiklerinden dolayı bulundukları yerleşim yerlerine göre dört ana alt tür olarak sınıflandırılırlar. Büyüklükleri ve görünüşleri bakımından çok benzer olup renkleri bulundukları coğrafyaya göre değişiklik gösterebilmektedirler. Yaban domuzları yeni bir bölgeye çok kolay adapte ve uyum sağlar, hemen hemen her şeyi yeme kabiliyetine sahip, çok hızlı koşmanın yanında çok da iyi yüzmeyi bildikleri için çok farklı coğrafyalarda yaşamlarını sürdürebilirler.

 Yaban domuzları orta büyüklükte memeli bir hayvan olup, baş ve ön tarafı geniş ve arka kısmı daha dar bir hayvandır. Kalın ve çift tabakalı kaba bir kürke sahiptirler, bu da daha sert, kıllı üst tabakadan oluşup alt tarafı yumuşak astara sahiptir.

Yaban domuzunun arka sırtı boyunca uzanan kılları geri kalan kısmına göre daha uzundur. Yaban domuzlarının renkleri bulundukları bölgelere göre kahverengi, siyah, kırmızı veya koyu gri gibi renklerde olabilir. Örneğin batı Avrupa’da bulunan yaban domuzları genelde kahverengi renkte olup doğu Avrupa’daki yaban domuzları tamamen siyah renktedirler.

Yaban domuzlarının görme yetenekleri; çok küçük boyutta göze sahip olduklarından, inanılmaz derecede zayıftır. Fakat uzun burunları sayesinde yaban domuzlarının inanılmaz derecede koku alma kabiliyetine sahiptirler.

Yaban domuzları dünyada en geniş şekilde dağılmış memeli hayvanlarıdır, bulundukları bölgeler batı Avrupa’dan başlayıp Japonya ve daha doğuya gider, güneyde Endonezya’nın yağmur ormanlarına kadar ulaşmaktadır.

Yaban domuzları gececil hayvanlardır, bu yüzden gece dışarı çıkıp yemek ararlar. Gece avlanmaya çıkmadan önce gündüz 12 saat yapraklar ile yapılmış yuvalarında uyuyarak geçirirler.

Dişi yaban domuzları yaprak, ot ve  yosun ile yapılmış yuvalarında 4 ile 6 yavru doğurabilmektedirler. Anne yaban domuzu gelebilecek tehlikelere karşı  yavrularının yanından ilk iki hafta hiç ayrılmamaktadır. Yaban domuzu yavrularını üzerlerinde bulunan açık kahverengi kürk, ve sırt tarafında bulunan krem ve kahverengi çizgiler sayesinde çok kolay ayırt edebilirsiniz. Bu çizgiler yavrular 3 ila 4 aylık olunca belirginsizleşmekte, böylece genç yaban domuzları ormanda daha etkili şekilde kamufle olurlar. Yavrular iki aylık olduktan sonra yuvalarından çıkarak yem aramaya başlarlar, yavru domuzlar yedi aylık olduktan sonra tamamen bağımsız olurlar, renkleri bu sürede kırmızı renge çok yakındır. Yaban domuzlarının rengini yetişkinlere özgü renge bir yaşına geldikleri zaman alırlar.

Yaban domuzları hepçil hayvanlardır (hem etobur hem de otobur) ve başlıca besin kaynağı bitkilerdir. Yaban domuzlarının yedikleri arasında %90 bitkiler oluşturmaktadır, daha çok taze yaprak, meyve ve ot olmakla birlikte bitki köklerini burunları yardımı ile çıkarabilmektedirler. Değişken bölgesel mevsimlerde yaşamak, yaban domuzlarının da değişen meyvelere ve çiçeklere adapte olmasını sağlar, protein bakımından zengin olan  ve sonbaharda çıkan meşe palamudu yaban domuzlarının kış mevsimine hazırlanmasını sağlamaktadır. Her halükarda yaban domuzları önlerine çıkan her şeyi yeme kabiliyetine sahiptirler, ayrıca yumurta, fare, kertenkele, solucan ve hatta yılan yiyerek ilave protein sağlayabilirler. Yaban domuzları başka vahşi hayvanlar tarafından öldürülen ve kalıntıları bırakılmış hayvanları da yerler.

Yaban domuzlarının predatörleri (avcı hayvan) ve tehditleri; inanılmaz yaygın olmaları sebebiyle yaban domuzları fazla sayıda ve büyüklükte predatör tarafından avlanabilirler, bu tamamıyla onların doğal yaşam ortamlarında gerçekleşmektedir. Büyük kedigil cinsleri örneğin leopar, vaşak ve kaplanlar yaban domuzlarını avlayan en yaygın hayvanlar arasında olup, aynı zamanda etobur hayvan olan kurt ve ayılar, ayrıca insanlar tarafından da avlanmaktadırlar.

Yaban domuzu vahşi ortamlarda sayılarının çok ani bir düşüş yaşamasına rağmen, Avrupa, Polonya ve Pakistan gibi bazı bölgelerde bu sayı önemli derecede yükselmektedir ve bunun  sebebi henüz belli değildir. Bu artışın sebebi avcı hayvanların sayısında düşüş olması, yaban domuzlarının korunmasındaki artış ve doğal yaşam alanlarında daha düzenli avlanmaya izin verildiği düşünülmektedir.

 

Yaban domuzları ile ilgili ilginç gerçekler ve özellikler

Yaban domuzların burunları muhtemelen bu hayvanların en belirgin özelliklerinden bir tanesidir, diğer memeli hayvanları birbirinden ayrılmasını sağlamaktadır. Yaban domuzların burunlarının sonunda kıkırdaksı bir disk bulunmakta, bu da burun önü adı verilen bir kemik ile desteklenmekte, bu da yaban domuzların burunlarının yiyecek ararken buldozer görevi yapmakta ve her tarafı altüst etmeye yarar. Bütün yaban domuzlarında alt dudaklarının aşağı tarafında azı dişleri bulunmaktadır, erkek olanların azı dişleri dişi olanlara göre biraz daha uzundur ve ağızlarından yukarıya doğru eğimlidir. Daha da ilginci, erkek yaban domuzlarının üst dudak tarafında içi boş azı dişi bulunmakta bu da bıçak bileme görevi yapmaktadır, bu azı dişleri sürekli olarak erkek domuzların alt kısımda bulunan azı dişlerini bilemektedir, ki bu dişler 6 cm’ye kadar uzayabilmektedirler.

 

Yaban domuzlarının insanlar ile ilişkileri

Yaban domuzları etleri için bazen çiftliklerde yetiştirilmektedirler, fakat aynı zamanda yüzyıllardır ödül veya hatıra için sivri dişleri için avlanabilmektedirler, bu yüzden bazı bölgelerde bu hayvanların soyu tükenmiştir, örneğin Birleşmiş Krallıklar.

Yine de bugün, insanlar yaban domuzunu değişik ülkelere tanıtarak sırf bu yerlerde av olarak yenebilmeleri  için yetiştirmektedirler. Bu bahsedilen yerler Havai, Galapagos Adası, Fiji, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Afrika, İsveç ve Norveç olarak sıralanabilir. Yaban domuzları aslında insanlar tarafından çok uzun süre çiftliklerde yetiştirildiğinden dolayı yaban domuzları şu anda yaygın olan domuzların atasıdır.  Dünyadaki yaban domuzu popülasyonu aslında artmasına rağmen, bir bütün olarak türlerin yaşamsal coğrafyaları azalmakta ve tehdit altındadır, başlıca nedenleri ormanların yok olması ve yerleşim alanlarının sürekli artması.

 

Yaban domuzlarının korunma durumu ve bugünkü yaşantıları

Bugün, yaban domuzları IUCN (Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği) listesinde en az endişe edilen ve doğal yaşam alanlarında türlerinin yakın zamanda sona ermeyeceğini belirtmektedir. Yaban domuzlarının sayıları toplamda azalmakta, fakat bunun asıl nedeni avlanma ve doğal yaşam alanlarının azalmasıdır. Özellikle birkaç bölgede, yaban domuzu sayısında çok hızlı bir düşüş görülmekte.

Yaban Domuzu ile İlgili Gerçekler

Yaşadığı coğrafya: bütün Avrupa ve Asya kıtası

Yaşama yerleri: geniş yapraklı ormanlar ve kışın yapraklarını döken bitkilerin olduğu alanlar

Renkleri: kahverengi, kırmızı, siyah ve gri

Deri yapıları: kürk

Ölçüleri: 55 cm – 100 cm

Ağırlıkları: 80 kg – 175 kg

Maksimum koşu hızları: 48 km/saat

Beslenme biçimleri: hem etçil hem de otçuldurlar, ayrıca her besini yiyebilme kabiliyetine sahiptirler

Avları: etli ve zarlı kabuksuz meyve, bitki kökleri ve solucanlar

Predatörleri (Korktukları canlılar): kaplan, kurt ve insanlardır

Yaşam biçimleri: avlanmaya gece çıkan hayvanlardır

Ömürleri: 15 – 20 yıl arası

Çiftleşebilme yaşları: 7 – 10 aylık

Gebelik süreleri: 3 – 4 ay

Yeni doğmuş yavrunun sütten çekme süresi: 2 – 3 ay

Korunma durumu: asgari kaygı

En büyük tehdit: yaşama alanlarının kaybolması

En belirgin özellikleri: uzun, sert ve düz burunları

İlginç özellikleri: erkek yaban domuzlarının üst dişi alttaki dişi sivriltmeye yaramaktadır

 

Mekyard ultrasonik ses üreten hayvan kovucuları farklı hayvan türlerine (domuz, sansar, kuş, kurt, ayı vb.) özel sesler yayarak bu hayvanların hiç hoşlanmayacakları ses frekansında sesler yayar ve hayvanlara herhangi bir zarar vermeden bu bölgelerden uzaklaşmalarını sağlar. Mekyard ürün gamında bulunan ultrasonik cihazlar dışarıya herhangi bir ses vermez, ancak bazı ürünlerimiz ayarlanabilir özelliğie sahip olduğundan ultrasonik ses frekansını düşük seviyeye ayarladığınız taktirde insanların duyabileceği ince bir tiz sesi olarak duyulabilirsiniz.

Ultrasonik sesin herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır, hatta bazı hastalıklarda teşhis ve tedavi için ultrasonik yöntemler uygulanmaktadır.

Bize sorularınızı, paylaşmak istediğiniz veya yazmamızı istediğiniz konuları buradan veya e-mail atarak bildirebilirsiniz.

Hangi sosyal medyayı daha çok kullanıyorsunuz? Size birkaç seçenek sunuyoruz ve bizi buradan takip edebilirsiniz: Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+

Mekyard Blog sayfası adresi: https://mekyardblog.wordpress.com

Bizi takip edin….
http://www.mekyard.com

info@mekyard.com

http://mekyard.ticiz.com/

https://www.facebook.com/mekyard

https://plus.google.com/+MekyardCompany

https://www.linkedin.com/in/mekyard

http://www.pinterest.com/mekyard/

https://mekyardblog.wordpress.com

Kaynaklar:

http://a-z-animals.com/animals/wild-boar/

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s